2 Kerstendal
Lange tijd was de functie van het Kerstendal onduidelijk. Toch staat op de kaart van Van Geelkercken uit 1645 al ‘offt een trenchement der Romeynen’ (zie afbeelding). Een trenchement (ook wel retranchement) is een verdedigingswerk of loopgraaf. Zou hier de volksoverlevering een rol hebben gespeeld?
Vanaf het uitzichtplatform is uitstekend te zien hoeveel moeite de Romeinen hebben getroost in hun zoektocht naar water. Het Kerstendal is zo’n 1000 meter lang en heeft een maximale diepte van 11 meter: een woonhuis van drie verdiepingen zou daar makkelijk in passen. Voor de aanleg van het Kerstendal is ca. 80.000 m3 grond verplaatst, genoeg om 80 legionairs zo’n 4 jaar werk te bezorgen. De door de Romeinen uitgeworpen grond ligt nog altijd op de randen van het dal. Door deze uitgeworpen grond lijkt het dal dieper dan het eigenlijk is ten opzichte van het maaiveld. Daarentegen zal de bodem van het dal in de Romeinse tijd wel lager hebben gelegen.
Dat de Romeinen slaagden in hun missie blijkt wel uit de bodem van het dal, die nog steeds vochtig is. Midden door het Kerstendal loopt een hek. De overzijde van het dal hoort bij het landgoed van de familie Deuss.
• Vanaf het uitzichtplatform weer de heuvelrand oversteken. Als het te steil is even het pad doorlopen, dat gaat wat gelijkmatiger.
• Nachtegaalweg omhoog volgen.
• 1e straat LA (Kerstendalseweg), 1e straat RA (Patrijsweg), einde weg LA (Watertorenweg).
• 1e straat RA (Uilenputweg), 1e straat RA (Bosweg), helemaal door tot hek, daar LA (pad).
• Bij kruising RA (Meerwijkselaan, op fietspad). Na ± 500m ziet u rechts een hek met de letters Water Meerwijk.